فقر آهن یا کم خونی در گربه ها نیز وجود دارد و جالب است بدانید که فقر اهن یک بیماری نیست و بر اثر کمبودها و بیماری های دیگر در بدن ایجاد می شود.در این مقاله به همراه یکی از متخصصین سلامت گربه ها در کتس لند به بررسی این موضوع می پردازیم. تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
دلایل کم خونی در گربه ها چیست؟
- بیماری های داخلی عفونت انگل: به عنوان مثال عفونت با کرم گردهگوشتی و کرم کشاورزی و غیره. این انگلها در روده گربه ساکن شده و باعث کاهش جذب مواد غذایی و برای همین فقر خونی میشوند.
- بیماری در داخل بدن گربه: به عنوان مثال بیماری کلیه، مشکلات تیروئید، بیماری لوکمی، که همه باعث فقر خونی میشوند.
- کمبود تغذیه: در صورتی که گربه برای مدت طولانی از غذای کافی یا نوع یکنواخت غذا باشد، کمبود عناصر غذایی رخ میدهد و برای همین فقر خونی شکل میگیرد.
- بیماری ایمنی خودتحریک: به عنوان مثال فقر خونی ایمنی خودتحریک، سیستم ایمنی برای مبارزه با سلولهای قرمز خون گربه حمله میکند و فقر خونی شدیدی ایجاد میشود.
علایم کم خونی درگربه ها
اگر گربه شما علائم فقر خونی نظیر کاهش فعالیت، رنگ پوست و لثه سفید شدن، تنگی نفس، تپش قلب و غیره دارد، توصیه میشود فورا به دامپزشک برای تشخیص و درمان مراجعه کنید. روش درمان بستگی به علت و شدت فقر خونی دارد و ممکن است با تأمین مواد مغذی، درمان با دارو، جراحی و غیره صورت گیرد. از علائم کم خونی در گربه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش فعالیت: گربه ممکن است به نسبت روزهای معمول، بیحالتتر و کمحرکتتر باشد.
- بیرنگ شدن دهان و لثه: کم خونی باعث کاهش تعداد سلولهای قرمز در بدن گربه میشود و این باعث بیرنگ شدن دهان و لثه آن میشود.
- دشواری در تنفس: به دلیل کمبود سلولهای قرمز، بدن گربه قادر به انتقال کافی اکسیژن به بافتها و اعضا نمیباشد که میتواند باعث دشواری در تنفس شود.
- تسرع نبض: قلب ممکن است سعی کند با کار سختتر، کمبود اکسیژن را تعویض کند که باعث تسرع نبض میشود.
- کاهش اشتها: گربه ممکن است به غذا علاقهای نداشته باشد یا مقدار مصرف غذاش کاهش یابد.
اگر هر یک از این علائم را در گربه مشاهده کردید، توصیه میشود فوراً به یک دامپزشک مراجعه کنید تا تشخیص و درمان کم خونی صورت گیرد. تشخیص و درمان زودهنگام کم خونی میتواند از پیشرفت بیماری جلوگیری کند و شانس موفقیت در درمان را افزایش دهد.
راه های درمان کمخونی
راه های درمان کمخونی گربه بستگی به علت و شدت کمخونی دارد. چند راه درمانی ممکن شامل موارد زیر است:
- تامین تغذیه: اگر کمخونی ناشی از کمبود تغذیه باشد، بهبود تغذیه، افزایش مصرف تغذیه و یا استفاده از مکملهای تغذیه ممکن است مفید باشد.
- درمان دارویی: اگر کمخونی ناشی از بیماری دیگری مانند عفونت با انگل یا بیماری درونریز باشد، دامپزشک ممکن است داروهایی را برای درمان این بیماریها تجویز کند.
- نقل خون: در موارد شدید، گاهی اوقات گربه نیاز به نقل خون دارد تا تعداد سلولهای قرمز بدنش افزایش یابد. این روش درمانی معمولاً در شرایط اورژانسی استفاده میشود زیرا گربه باید تحت چندین آزمایش قرار گیرد تا گروه خونی و نوع خون مناسبش تعیین شود.
- جراحی: در برخی موارد، جراحی ممکن است راه درمانی ضروری کمخونی باشد. به عنوان مثال، اگر کمخونی ناشی از وجود تومور، سنگ یا مانع دیگری باشد، جراحی ممکن است لازم باشد.
به طور کلی، اگر گربه شما علائم کمخونی دارد، بهتر است فوراً به دامپزشک خود برای تشخیص و درمان مراجعه کنید. شناسایی و درمان زودهنگام کمخونی ممکن است از تشدید بیماری جلوگیری کند و احتمال موفقیت درمانی را افزایش دهد.